Salvus
  • SALVUS
  • HISTORIAA
  • RAKENNUSNEUVONTA
  • HALLITUS
  • YHTEYSTIEDOT
  • AJANKOHTAISTA
  • PUHEET JA ARTIKKELIT
  • LINKKIVINKIT
  • SÄÄNNÖT
  • SALVUS-PALKINNOT

ajankohtaista

Postbacken-Postimäki sai kulttuuriympäristöpalkinnon

12/10/2021

Kommentit

 
Kuva
Palkinnon luovuttivat Itä-Uudenmaan Rakennussuojelusäätiö Salvuksen puheenjohtaja, maakuntaneuvos Kimmo Kajaste (vas.) ja varapuheenjohtaja, viestintäkonsultti Rolf Gabrielsson (oik.). Postimäen Kannatusyhdistyksen puolesta palkinnon vastaanotti yhdistyksen puheenjohtaja Ralf Gustafsson (kesk.). Kuva: Marko Wahlström
PORVOO, ILOLA Ensimmäinen Salvuksen Kulttuuriympäristöpalkinto on myönnetty Postbacken-Postimäelle ja sen Kannatusyhdistykselle itäuusmaalaisen kulttuuriympäristön hyväksi tehdystä työstä. Palkinto luovutettiin Postimäellä maanantaina 11.10.

Palkinnon luovuttivat Itä-Uudenmaan Rakennussuojelusäätiö Salvuksen puheenjohtaja, maakuntaneuvos Kimmo Kajaste ja varapuheenjohtaja, viestintäkonsultti Rolf Gabrielsson. Postimäen Kannatusyhdistyksen puolesta palkinnon vastaanotti yhdistyksen puheenjohtaja Ralf Gustafsson.

Puheenjohtaja Kajaste toivoo palkinnon kunniakirjoineen olevan sen saajille kannustus hyvään huomiseen ja jatkuvaan jaksamiseen kulttuuriympäristöä vaalittaessa ja toimintaa kehitettäessä.

Palkitsemispuheessaan Kimmo Kajaste totesi, että Postimäki on alueena ainutlaatuinen, kunnostettu, restauroitu, remontoitu mäkitupalaisrakennusten muodostama kokonaisuus. Postimäki on valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö.

– Täällä on pitkään panostettu elävän kulttuuriympäristön luomiseen, sen museaaliseen säilyttämiseen ja samalla kävijälle henkisesti ja toiminnallisestikin virikkeiden, muistojen antamiseen, Kajaste sanoi.

Hän totesi myös, ettei Postimäellä ole kyse vain rakennusperinnön vaalimisesta tai museotoimista, vaan monenlaisesta Postimäen kulttuuritoiminnasta. Mainiona lisänä ovat perinteiset kesäteatterinäytökset, nyttemmin myös oma Areena-teatteri, käsityöpäivät, kyläjuhlat, yhteislaulutilaisuudet ja lastenpäivät kuuluvat nekin tapahtumiin, joista Postimäki muistetaan.

– Kesäisin Postimäki on elävä, toimintaa sykkivä kulttuurikokonaisuus, jossa kunnioitetaan vanhaa rakennuskantaa, tarjotaan elämyksiä ja myös kaikkien vuokrattavissa olevia tiloja uniikissa ympäristössä, huomautti Kajaste painottaen samalla, että Postimäellä todella kannattaa käydä.

>> Kimmo Kajasteen puheen palkinnon luovutustilaisuudessa voi lukea tästä
Kommentit

Salvus: Kulttuuriympäristö on voimavara – Kulttuuriympäristöohjelmat kuntiin

10/9/2021

Kommentit

 
Kuva
Tänä vuonna kulttuuriympäristöpäivien vuositeema kannustaa ylittämään rajoja monin tavoin. Rajoja ylittämällä ja kynnyksiä madaltamalla yhä useammalla on mahdollisuus päästä osalliseksi kulttuuriperinnöstä. Kuvassa Loviisanjokea Garnisonin kaupunginosassa, jossa joki on osa rakennettua kulttuuri- ja luontopolkua. Kuva: Marko Wahlström
ITÄ-UUSIMAA Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään 50 eri maassa, Suomessa erityisesti 6.–12.9.2021. Suomessa kulttuuriympäristöpäivien teema on ”Rajaton ja avoin”.

Itä-Uudenmaan Rakennussuojelusäätiö Salvus painottaakin päivien kannanotossaan jokaisen mahdollisuuksia pitää mielensä avoinna ja kokea kaikkien saavutettavissa oleva kulttuuriympäristönsä omalla tavallaan.

– Itäinen Uusimaa on kulttuuriympäristöltään rikas ja omaleimainen. Kulttuuriympäristömme on kokonaisuus, jonka vaaliminen ja ylläpito on arvokasta. Sen pysyvyys, arvo ja viihtyisyys syntyvät ihmisten toimista.

Kulttuuriperintömme on hyvinvoinnin lähde ja myös jokaisen ihmisen, kunnan ja yhteisön voimavara. Sukupolvien myötä syntynyt kulttuuriympäristö on identiteettimme osa ja perusta lisäten samalla yhteenkuuluvuutta. Lähiympäristön arvo ja merkitys on hyvä oivaltaa. Me elämme siinä.

– Yhteisen kulttuuriympäristömme hyvä hoito tukee myös kestävän kehityksen tavoitteita ja vähentää ilmastokuormaa. Oman ympäristön eriaikaisten ja erilaisten kerrostumien hoito on suojelua. Sillä edistetään rakennusten, ympäristön, maiseman ja muinaismuistojen säilymistä ja varmistetaan kulttuuriympäristön säilyminen jälkipolville.

Kulttuuriympäristöohjelmat kuntiin

Itä-Uudenmaan Rakennussuojelusäätiö Salvus on pitkään ja toistuvasti esittänyt, että itäisellä Uudellamaalla kukin kunta laatisi oman kuntakohtaisen kulttuuriympäristöohjelman.

– Kulttuuriympäristön suunnitelmallinen ylläpito ja kehittäminen lisäävät
alueiden elinvoimaa ja viihtyisyyttä, toteuttavat kestävää kehitystä sekä ylläpitävät
kansallisomaisuuden arvoa.


Kulttuuriympäristö on merkittävä kulttuurinen, taloudellinen, sosiaalinen ja ekologinen voimavara, elinvoimatekijä ja uuden toiminnan mahdollistaja. 

– Huolella ja eri yhteistyötahojen kanssa laadittu, inventointeihin perustuva kuntakohtainen kulttuuriympäristöohjelma on mainio tuki kaavoitukselle ja päätöksenteolle. Se luo hyvän lähtökohdan myös järjestelmälliselle varain käytölle sekä luonnollisesti rakennusperinnön, kulttuurimaisemien ja muinaisjäännösten hoidolle.

>> Euroopan kulttuuriympäristöpäivistä voi lukea lisää tästä
Kommentit

Euroopan kulttuuriympäristöpäivillä 6.–12.9. juhlitaan yhteistä kulttuuriperintöä

3/9/2021

Kommentit

 
Kuva
Salvus-säätiö järjesti Euroopan kulttuuriympäristöpäivän tilaisuuden Villa Albertissa Haikkoossa syyskuussa 2019. Kuva: Marko Wahlström
ITÄ-UUSIMAA Kulttuuriympäristöpäivät nostaa esille yhteistä kulttuuriperintöä monenlaisilla paikallisten järjestäjien tapahtumilla. Tänä vuonna kulttuuriperintöä esitellään myös lukuisin verkkonäyttelyin, omatoimitapahtumin ja kampanjoin, joihin kuka vain voi ottaa osaa, mistä päin tahansa.

Kulttuuriperintöön voi tutustua myös etsimällä omalta lähiseudulta kiinnostava kohde ja vierailemalla siellä oman porukan kesken. Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään tänä vuonna 6.–12. syyskuuta.

Ovet auki kulttuuriperintöön – lähellä, verkossa ja omatoimisesti

Tänä vuonna kansallisen Rajaton ja avoin -teeman myötä Euroopan kulttuuriympäristöpäivillä ylitetään rajoja ja tutustutaan avoimesti kulttuuriperintöön – niin pienimuotoisissa lähitapahtumissa, verkossa kuin omatoimisesti.

Rakennusperintöön tutustaan avointen ovien tapahtumissa, kävelykierroksilla ylitetään aikakausia tutustuen paikalliseen historiaan ja verkossa avataan kulttuuriperintöä eri näkökulmista.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät tarjoaa myös hyvän tilaisuuden tutustua oman lähiympäristön kulttuuriperintöön. Etsi kiinnostava kohde lähistöltä ja suuntaa sinne retkeilemään – retkitunnelmat voi jakaa sosiaalisessa mediassa tunnisteella #kulttuuriympäristöpäivät.

Kulttuuriympäristöjä juhlitaan ympäri Euroopan

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien viettoon, englanniksi European Heritage Days, osallistuu vuosittain jopa 30 miljoonaa ihmistä 50 Euroopan maassa. Teemavuodet ovat yhteisiä kaikille maille ja Euroopassa juhlitaan tänä vuonna teemalla "Inclusive Heritage - Heritage for Everybody".

Kulttuuriympäristöpäivien tarkoituksena on lisätä oman lähiympäristön arvostusta ja sen vaalimista. Suomen runsaat tapahtumat saavat kansallisen tapahtumakalenterin lisäksi Euroopan laajuista huomiota kansainvälisellä sivustolla www.europeanheritagedays.com.

Päiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Suomessa kulttuuriympäristöpäiviä koordinoivat Museovirasto, Opetushallitus, opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Kotiseutuliitto, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura, Suomen museoliitto ja ympäristöministeriö.


>> Päivän kaikki tapahtumat löytyvät täältä
>> Kulttuuriympäristöpäivien verkkosivut löytyvät tästä
>> Kulttuuriympäristöpäivien kansainväliselle sivustolle pääsee tästä

Kommentit

Vt. museonjohtaja Juha Jämbäck Salvuksen hallitukseen

3/9/2021

Kommentit

 
Kuva
Salvus-säätiön hallitus on saanut uuden jäsenen, kun vt. museonjohtaja Juha Jämbäck valittiin tehtävään.
PORVOO Porvoon museon vt. museonjohtajana, kokoelmapäällikkönä työskentelevä Juha Jämbäck on kutsuttu Itä-Uudenmaan Rakennussuojelusäätiö Salvuksen hallituksen uudeksi jäseneksi.

Jämbäck nimettiin hallituksesta eronneen Marina Catanin tilalle. Porvoon museon johtajana toiminut Catani jätti tehtävänsä museonjohtajana viime kesäkuussa.

Salvus-säätiön hallituksessa puheenjohtajana jatkaa maakuntaneuvos Kimmo Kajaste, varapuheenjohtajana viestintäkonsultti Rolf Gabrielsson, taloudenhoitajana kiinteistönvälittäjä LKV, KTM Antti Soivio ja jäsenenä Askola-seuran varapuheenjohtaja Asko Jäntti.

Hallituksen varajäseninä toimivat asianajaja, varatuomari Olavi Kailari, arkkitehti Kai Andersson, johdon konsultti NIklas Eklöf, rakennustutkija, FM Kirsi Toivonen ja tuottaja–toimittaja Marko Wahlström.
Kommentit

Rakennussuojelusäätiö Salvus: Kulttuuriympäristö kasvaa identiteettiimme

7/9/2020

Kommentit

 
Kuva
Salvuksen kannanoton mukaan ihmisen muokkaama kulttuuriympäristö rakennuksineen on osa identiteettiämme. Kuva: Marko Wahlström
Eri puolilla Eurooppaa vietetään tällä viikolla jo perinteistä Euroopan Kulttuuriympäristöpäivää. Kulttuuriympäristöpäivien vuositeema on ”Kasvun paikat”.  Koronaviruksesta johtuen monet kaavaillut tapahtumat on tänä vuonna peruutettu tai toteutetaan etänä ja kannanottoina, joilla kiinnitetään huomio kulttuuriympäristömme merkitykseen.

Itä-Uudenmaan rakennussuojelusäätiö Salvus toteaa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien kannanotossaan, että kulttuuriympäristömme on monine ulottuvuuksineen meillä ja muualla juurevuuden ja samalla kasvun paikka.

– Samalla tavoin kuin Suomen rikas luonto, myös ihmisen muokkaama kulttuuriympäristö on osa identiteettiämme. Siinä missä suomalainen samaistuu ympäröivään luontoon, metsistä vesistöihin, niityiltä mereen, hän kokee yhteenkuuluvuutta myös ihmisen toiminnan aikaansaamaan kulttuuriympäristöön peltoaukeamista vanhoihin rakennuksiin, rauhallisesta maaseutumaisemasta harmoniseen kaupunkikuvaan ja -rakenteeseen.

Salvus korostaa kannanotossaan, että kulttuuriympäristön vaaliminen on yhteinen asia.

– Lähiympäristömme tarjoaa viihtyisyyttä ja mahdollisuuksia kaikenlaiseen kasvuun ja oppimiseen. Kasvaminen luonnossa alkaa usein siemenestä. Samalla tavoin ihminen kehittyy tiedoissa ja taidoissa kotona, päiväkodeissa, oppilaitoksissa. Kirjastot, museot, urheiluareenat, yhdessäolon mahdollistavat fyysiset ja sosiaaliset tilat ovat kasvun paikkoja, joita on kaikki syy kehittää ja edistää.

– Kulttuuriympäristö virikkeineen mahdollistaa meille henkisen kasvun ja vahvan itsetunnon. Kun asenteet ja toimintaperusta ovat oikeita, on moninainen kulttuuriympäristö, sen säilyttäminen ja kehittäminen aina mukana arjen yhteiskunnallisissa ja myös yksittäisten ihmisten ratkaisuissa, Salvus toteaa kannanotossaan.
Kommentit

Arkkitehti Kai Anderssonista Salvuksen uusi rakennusneuvoja

17/7/2020

Kommentit

 
KuvaSalvuksen tarjoama rakennusneuvonta on maksutonta vanhaa taloa kunnostavalle pienrakentajalle.
Itä-Uudenmaan Rakennussuojelusäätiö Salvuksen hallitus on kutsunut Loviisassa toimivan arkkitehti Kai Anderssonin säätiön uudeksi rakennusneuvojaksi. Andersson on nimitetty samalla myös säätiön hallituksen varajäseneksi. Hänen edeltäjänsä tehtävässä oli porvoolainen arkkitehti Erkki Saurama.

Kulttuuriympäristöjä arvostava Kai Andersson on ammatissaan toiminut muun muassa erityisen paljon Loviisan vanhaan kaupunkiin liittyvissä projekteissa.
Salvuksen uusi rakennusneuvoja Kai Andersson antaa ilmaista rakennusperinnön vaalimiseen ja korjausrakentamiseen liittyvää neuvontaa koko itäisen Uudenmaan alueella puhelimitse numerossa 040 534 1894.

Itä-Uudenmaan Rakennussuojelusäätiö Salvuksen hallituksessa toimivat puheenjohtajana maakuntaneuvos Kimmo Kajaste (varalla asianajaja, varatuomari Olavi Kailari), varapuheenjohtajana viestintäkonsultti Rolf Gabrielsson (Kai Andersson), museonjohtaja Marina Catani (rakennustutkija Kirsi Toivonen), kiinteistönvälittäjä LKV, KTM Antti Soivio (johdon konsultti Niklas Eklöf) ja kulttuurivaikuttaja Asko Jäntti (tuottaja–toimittaja Marko Wahlström).

Itä-Uudenmaan rakennussuojelusäätiö Säätiön tarkoituksena on säädekirjansa mukaisesti ”toimia Itä-Uudellamaalla kulttuuri- ja/tai rakennushistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ja ympäristökokonaisuuksien säilyttämiseksi, kohentamiseksi sekä rakennus- ja miljöösuojelun edistämiseksi.”


Kommentit

Koronavirustilanteen vaikutukset Euroopan kulttuuriympäristöpäiviin

15/4/2020

Kommentit

 
ITÄ-UUSIMAA Koronaviruksen leviäminen vaikuttaa myös Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumien järjestämiseen. Kevään ja alkukesän tapahtumien osalta järjestäjien kannattaa jo suunnitella tapahtumien siirtoa syyskaudelle.

Tällä hetkellä on voimassa aluehallintoviraston määräys rajoittaa julkiset kokoontumiset ja yleisötapahtumat maksimissaan kymmeneen henkilöön 13.5. asti. Lisäksi voimassa on suositus perua yli 500 hengen tilaisuudet toukokuun loppuun saakka. Suomen Kotiseutuliitto suosittelee seuraamaan viranomaisten päivittyviä määräyksiä ja ohjeita.
 
Euroopan kulttuuriympäristöpäivät nostaa esille yhteisöjen omaa kulttuuriympäristöä ja -perintöä, jonka merkitys korostuu poikkeusaikoina. Toivomme kovasti, että pääsemme yhdessä juhlimaan näitä jossain muodossa loppukesällä ja syksyllä 2020. Loppukesän ja syksyn tapahtumia voi hyvin ilmoittaa kulttuuriympäristöpäivien kalenteriin, tietoja voi päivittää tarpeen mukaan myöhemmin.
 
Viivettä materiaalien toimituksissa
 
Tapahtumien järjestämistä keväällä rajoittavien toimien lisäksi myös kulttuuriympäristöpäivien materiaalien toimituksiin tulee viivettä Euroopan neuvoston toimitusvaikeuksista johtuen.

– Näillä näkymin pääsemme toimittamaan päivien maksuttomia markkinointimateriaaleja toukokuun lopulta tai kesäkuun alusta alkaen. Kerromme lisää tästä, kun tiedämme tarkemmin. Seuraamme tilannetta ja päivitämme ohjeita viranomaissuositusten mukaan. Päivityksistä tiedotetaan verkkosivuillamme ja sosiaalisen median kanavissa, Kotiseutuliitto toteaa tiedotteessaan.
 
Suomen Kotiseutuliitto seuraamaan yleisiä suosituksia ja ohjeita epidemian aikana sekä oman kunnan tai kaupungin tiedotusta.
 
  • Ilmoita kulttuuriympäristöpäivien tapahtuma kalenteriin
  • Ohjeita koronavirukseen varautumiseen Kotiseutuliiton verkkosivuilla
  • Ajankohtaista koronaviruksesta THL:n verkkosivuilla
Kommentit

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät suuntaa tänä vuonna kasvun paikoille

3/1/2020

Kommentit

 
Kuva
Itä-Uudenmaan Rakennussuojelusäätiö Salvus järjesti viime syksynä paikallisen kulttuuriympäristöpäivän yhdessä Albert Edelfeltin säätiön kanssa Villa Albertissa Porvoon Haikkoossa. Kuva: Marko Wahlström
ITÄ-UUSIMAA Kuluvana vuonna Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään teemalla "Kasvun paikat". Lähiympäristömme tarjoaa monia mahdollisuuksia oppimiseen ja kasvamiseen.

– Tietoja ja taitoja voi kasvattaa kirjastoissa ja museoissa, kerhoissa ja kursseilla, urheilukentillä ja luontopoluilla tai vain tutustumalla tarkemmin lähiympäristöön. Entiset ja nykyiset päiväkodit, koulut ja oppilaitokset ovat tärkeitä oppimisen ja osaamisen paikkoja. Kasvua versovat myös pihat, puutarhat ja puistot, metsät ja maisemat, kulttuuriympäristöpäiviä maassamme koordinoiva Suomen Kotiseutuliitto tiedottaa.
 
Tapahtumia voi järjestää ympäri vuoden
 
Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään Suomessa joka vuosi satojen kävelykierrosten, työpajojen, näyttelyiden, kylä- ja kaupunginosajuhlien ja retkien muodossa. Tapahtumia järjestävät museot, kirjastot, koulut, nuoriso- ja harrasteseurat ja muut yhdistykset, kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita järjestämään omannäköistään ohjelmaa kulttuuriympäristöpäiville.
 
Kulttuuriympäristöpäivien teemaviikkoa vietetään tänä vuonna Suomessa 7.–13.9., mutta tapahtumia voi järjestää ympäri vuoden. Suomen tapahtumakalenterin lisäksi tapahtumat saavat Euroopan laajuista huomiota kansainvälisellä sivustolla www.europeanheritagedays.com.
 
Keväällä tapahtumajärjestäjille ja sellaisiksi aikoville järjestetään tapahtumahautomot Helsingissä ja Jyväskylässä. Tilaisuuksissa pääsee kehittelemään tapahtumaideoita ja kuulemaan vinkkejä niiden järjestämiseen.
 
Koulut mukaan tutkimaan kulttuuriympäristöjä

Suomen Kotiseutuliiton mukaan Kasvun paikat -teema tarjoaa tilaisuuden viettää kulttuuriympäristöpäivää kouluissa tai koulujen kanssa.

Lasten ja nuorten kanssa voi suunnitella myös ensi syksynä avattavaan Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun osallistumista. Kilpailussa nuoret ympäri Euroopan kertovat tarinoita omasta kulttuuriperinnöstään. Lapset ja nuoret ovat tärkeitä kulttuuriympäristön vaalijoita ja käyttäjiä nyt ja tulevaisuudessa.
 
Perinnöstä oppiminen yhdistää koko Eurooppaa
 
Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä, englanniksi European Heritage Days, vietetään joka syksy 50 maassa ympäri Eurooppaa ja vuosittain yli 30 miljoonaa ihmistä osallistuu lähes 80 000 tapahtumaan.
 
Teemavuodet ovat yhteisiä kaikille Euroopan maille. Tänä vuonna yhteinen teema on "Heritage and Education". Ympäri Euroopan nostetaan esille kulttuuriperinnön merkitys oppimisen, kasvun ja sivistyksen lähteenä.
 
Päiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Suomessa kulttuuriympäristöpäiviä koordinoivat ympäristöministeriö, Suomen Kotiseutuliitto, Museovirasto, Opetushallitus ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry.
Kommentit

Salvus täydensi hallitustaan

15/12/2019

Kommentit

 
Kuva
Säätiön hallitus varajäsenineen kokoontui yhteiselle jouluillalliselle. Kuvassa Kimmo Kajaste (vas.), Jukka Kullberg, Antti Soivio, Rolf Gabrielsson, Niklas Eklöf, Erkki Saurama ja Olavi Kailari. Kuva: Marko Wahlström
ITÄ-UUSIMAA Itä-Uudenmaan Rakennussuojelusäätiö Salvus on täydentänyt hallitustaan. Hallituksen uudeksi jäseneksi on valittu askolalainen kulttuurivaikuttaja, Askola-Seuran varapuheenjohtaja Asko Jäntti.

Lisäksi hallituksen uudeksi varajäseneksi on valittu porvoolainen rakennustutkija, filosofian maisteri Kirsi Toivonen.

Hallitus on nimennyt säätiön uudeksi taloudenhoitajaksi porvoolaisen kauppatieteiden maisteri, kiinteistönvälittäjä LKV Antti Soivion.

Hallituksen puheenjohtajana jatkavat maakuntaneuvos Kimmo Kajaste ja varapuheenjohtajana viestintäkonsultti Rolf Gabrielsson. Hallituksen jäsenenä jatkaa museonjohtaja Marina Catani. Varajäseninä ovat johdon konsultti Niklas Eklöf, asianajaja, varatuomari Olavi Kailari ja arkkitehti Erkki Saurama.

Säätiön alaisen Porvoon vanhan kaupungin työryhmän muodostavat Niklas Eklöf (puheenjohtaja), arkkitehti Jukka Kullberg ja Olavi Kailari.

Salvuksen neuvonta-arkkitehtina toimii Erkki Saurama, joka antaa matalan kynnyksen maksutonta puhelinneuvontaa vanhan talon kunnostamiseen liittyvissä asioissa.

Säätiön asiamiehenä toimii tuottaja–toimittaja Marko Wahlström.
Kommentit

Ympäristöllä on merkitystä niin taiteessa kuin tilassa

8/9/2019

Kommentit

 
Kuva
Kuvataiteilija Tero Annanolli kertoi muun muassa työskentelystään Villa Lantessa Roomassa ja Pariisissa.
KuvaPianisti Anu Holländer vastasi tilaisuuden musiikillisesta annista.
PORVOO, HAIKKOO Itä-Uudenmaan Rakennussuojelusäätiö Salvus järjesti yhteistyössä Albert Edelfeltin säätiön kanssa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tilaisuuden Albert Edelfeltin ateljeemuseon pihapiiriin kesällä valmistuneessa uudessa näyttelytilassa Villa Albertissa lauantaina.

Tilaisuuden avasi Salvulsen hallituksen puheenjohtaja, maakuntaneuvos Kimmo Kajaste. Hän puhui Porvoon seudun erittäin rikkaasta kulttuuriympäristöstä ja kaipasi Edelfelt–Vallgren-museota takaisin Holmin taloon Vanhaan-Porvooseen.

Sipoolainen kuvataiteilija Tero Annannolli kertoi ympäristön merkityksestä kuvataiteessa. Hän selvitti miten kulttuurillinen ympäristö vaikutti hänen työskentelyynsä Villa Lantessa Roomassa ja Pariisissa.

– Kun keskittyy tiettyyn ympäristöön, avaa konkreettisesti oven ulkomaailmaan. Aiheet, jotka ovat muhineet pitkään, hakeneet inspiraatiota väreistä ja tuoksuista, lähtevät puhtaina esille. Keski-Euroopassa myös valon määrä on voimakkaampaa kuin Suomessa, jolloin väripaletti menee ihan uusiksi.

Galleristi Hanna Kaarina Syrjäläisen puheenvuoron teemana oli ”Haikko – Albert Edelfeltin rakas kesäkoti”. Hän kertoi Haikkoon merkityksestä taiteilija Albert Edelfeltin elämässä.

– Hän rakasti naisen kauneutta, joka näkyi viehättävissä pariisittarissa ja myös kansankuvauksissa, jotka hän näki kaikki hyvin kauniina. Kaikki ne maalaukset, jotka syntyivät täällä, hyväksyttiin merkittäviin taidenäyttelyihin. Toisaalta hän maalasi myös herrasväkeä kauniissa vaatteissaan. He olivat Edelfeltin mesenaatteja, joille hän taidettaan möi, Syrjäläinen kertoi.

Tilaisuuden musiikista vastasi pianisti,
Porvoonseudun musiikkiopiston opettaja Anu Holländer. Tapahtuma päättyi hänen esittämäänsä Oskar Merikannon ”Romanssiin.” Holländer esitti myös Jean Sibeliuksen Puu-sarjan "Kuusi", "Koivu" ja "Pihlaja".

Euroopan kulttuuriympäristöpäivää vietetään eri puolilla Eurooppaa 50 maassa 2.–8.9. välisenä aikana. Kulttuuriympäristöpäivän kansallinen teema on tänä vuonna ”Viihteen ja taiteen tiloissa”.

Porvoon-tilaisuuteen osallistui noin 40 henkilöä. Tilaisuuden päätteeksi vieraat pääsivät opastetusti tutustumaan Albert Edelfeltin ateljeemuseoon. MARKO WAHLSTRÖM


Kuva
Salvuksen yhdessä Albert Edelfeltin säätiön kanssa järjestämään tilaisuuteen osallistui Villa Albertissa osallistui noin 40 henkilöä.
Kommentit

Salvus-tapahtuma pohtii ympäristön merkitystä taiteessa ja tilassa

4/9/2019

Kommentit

 
Itä-Uudenmaan Rakennussuojelusäätiö Salvus järjestää yhteistyössä Albert Edelfeltin säätiön kanssa Euroopan Kulttuuriympäristöpäivien tilaisuuden Albert Edelfeltin ateljeen pihapiiriin kesällä valmistuneessa uudessa näyttelytilassa Villa Albertissa (Edelfeltinpolku 3) lauantaina 7.9. kello 16 alkaen.

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään eri puolilla Eurooppaa 50 maassa 2.–8.9. välisenä aikana. Eri tilaisuuksissa arvioidaan olevan osallistujia noin 30 miljoonaa. Kulttuuriympäristöpäivien kansallinen teema on ”Viihteen ja taiteen tiloissa”.

Euroopan Kulttuurympäristöpäivien Salvus-tapahtumassa kuvataiteilija Tero Annannolli kertoo ympäristön merkityksestä kuvataiteessa. Annanolli on työskennellyt muun muassa Villa Lantessa Roomassa ja Pariisissa. Hänen teoksiaan on esillä myös Villa Albertin ensinäyttelyssä.

Galleristi, toimitusjohtaja Hanna Kaarina Syrjäläisen puheenvuoron teemana on ”Haikko – Albert Edelfeltin rakas kesäkoti”. Tilaisuuden avauspuheenvuoron käyttää Itä-Uudenmaan rakennussuojelusäätiö Salvuksen puheenjohtaja, maakuntaneuvos Kimmo Kajaste. Hän puhuu aiheesta ”Kulttuuri tarvitsee tilansa”.

Tapahtumassa musiikista vastaa pianisti, Porvoonseudun musiikkiopiston opettaja Anu Holländer.

– Olen kovin tyytyväinen ja iloinen, kun Albert Edelfeltin ateljeemuseo ja uudenuutukainen Villa Albert saatiin tapahtumapaikaksi. Uskon, että tilaisuutemme tarjoaa porvoolaisille hyvän mahdollisuuden pysähtyä hetkeksi kulttuuriympäristöteeman ja taiteen äärelle. Yhteistyö Albert Edelfelt säätiön asiamiehen Hanna Kaarina Syrjäläisen kanssa on sujunut mainiosti ja me molemmat uskomme, että yleisö löytää tiensä Haikkooseen, Salvuksen puheenjohtaja Kimmo Kajaste sanoo.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivän tilaisuuden jälkeen yleisöllä on tilaisuus opastettuna tutustua Albert Edelfeltin ateljeemuseoon. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lue lisää:
www.kulttuuriymparistopaivat.fi
Kommentit

Ennätysmäärä tapahtumia juhlistaa viihteen ja taiteen perintöä

29/8/2019

Kommentit

 
Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teema on houkutellut esille laajan joukon toimijoita, jotka esittelevät kotikulmiensa rakennusperintöä ja ympäristökohteita taiteen ja viihteen vinkkelistä.
 
Viihteen ja taiteen tilat ovat poikkeuksellisen näkyvästi esillä Suomessa kuluvana vuonna, kun sadat tapahtumat ja kymmenet tuhannet kävijät osallistuvat teemalla Euroopan kulttuuriympäristöpäivien juhlintaan. Kiinnostus omaa lähiympäristöä ja sen kulttuuria kohtaan innostaa: eri puolilta Suomea ohjelmistoon on ilmoitettu jo lähes 1 000 osatapahtumaa.
 
Samalla teemalla kulttuuriperintöä juhlitaan peräti 50 Euroopan maassa kymmenin tuhansin tapahtumin. Taustalla on Euroopan neuvoston ja komission suurin ja vanhin kulttuuriohjelma, European Heritage Days, Suomessa Euroopan kulttuuriympäristöpäivät.
 
– Tämä ohjelma on loistava tilaisuus kansalaisille tuntea yhteyttä omaan kulttuuriperintöönsä. Tapahtumat myös ylläpitävät innostusta, jonka vuonna 2018 vietetty Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi herätti, EU:n kulttuurikomissaari Tibor Navracsics kiitteli European Heritage Days -ohjelmaa elokuussa.
 
Kulttuuriympäristöjä juhlitaan paikallisesti koko Euroopassa
 
Viihteen ja taiteen tiloissa -teeman tapahtumat nostavat esiin muun muassa elokuvien ja teattereiden perintöä, kuvataiteen eri puolia sekä seurantalojen iltamia ja maamme musiikkiperinnettä. Viihteen ja taiteen eri lajeihin ja niiden erilaisiin estradeihin tutustutaan lukuisilla kävelykierroksilla, näyttelyissä, avoimien ovien tapahtumissa, keskustelutilaisuuksissa ja tapahtumapäivissä.

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviin osallistuu vuosittain jopa 30 miljoonaa ihmistä 50 Euroopan maassa. Teemavuodet ovat yhteisiä ja kaikkialla Euroopassa juhlitaan tänä vuonna teemalla Arts and Entertainment.

Suomessa vietetään Euroopan kulttuuriympäristöpäivien erityistä teemaviikkoa 2.–8.9, ja suuri osa tapahtumista painottuu teemaviikolle. Vuositeemaa on kuitenkin nostettu esille runsain tapahtumin jo aiemmin tänä vuonna, ja tapahtumia riittää joulukuulle saakka.
 
Kulttuuriympäristöpäivien tarkoituksena on lisätä oman lähiympäristön arvostusta ja sen vaalimista. Päiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Suomessa kulttuuriympäristöpäiviä koordinoivat ympäristöministeriö, Suomen Kotiseutuliitto, Museovirasto, Opetushallitus ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry.
 
Lue lisää:
www.kulttuuriymparistopaivat.fi
www.europeanheritagedays.com
Facebook: www.facebook.com/EHDFinland
Twitter: @HeritageDaysFI
Kommentit

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi onnistui yli odotusten

26/7/2019

Kommentit

 
Euroopan unionin aloitteesta viime vuonna vietetty Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi kannusti yhä useampia tutustumaan Euroopan moninaiseen kulttuuriperintöön ja pohtimaan sen merkitystä omassa arjessa.

Tavoitteena oli korostaa kulttuuriperinnön merkitystä tulevaisuuden voimavarana sekä kulttuuriperintöä investointina tulevaisuuteen. Suomen tapahtumissa painotettiin osallisuutta ja tuettiin rahallisesti hankkeita, jotka lisäävät ihmisten osallistumista kulttuuriperintötoimintaan ja mahdollisuuksia vaikuttaa sitä koskeviin asioihin.

Teemavuoden koordinoinnista Suomessa vastasi Museovirasto.

Teemavuosi loi uutta toimintaa


Tuore raportti kertoo, että koko Euroopassa kulttuuriperinnön teemavuoden tapahtumia järjestettiin yli 23 000 ja niihin osallistui karkeasti arvioiden 11,7 miljoonaa ihmistä. Suomessakin teemavuoden keskeisintä antia olivat yli 320 tapahtumaa eri puolilla Suomea. Ilman vahvaa kansalaisyhteiskunnan ja yhdessä tekemisen perinnettä tämä ei olisi ollut mahdollista. Suurin kiitos vuoden onnistumisesta kuuluukin näiden tapahtumien tekijöille.

Teemavuoden tavoitteena oli luoda uutta ja jatkuvaa toimintaa. Tässä onnistuttiin: kolmannes Suomessa järjestetyistä tapahtumista oli uusia ja ilmoitti jatkoa seuraavan myös teemavuoden jälkeen.

Euroopan unionin aloitteesta vietettäviä eri aiheisia teemavuosia on järjestetty 1980-luvulta lähtien. Teemavuosien tarkoituksena on nostaa esiin keskeisiä ja ajankohtaisia aihekokonaisuuksia ja virittää keskustelua niistä EU-jäsenmaissa ja maiden välillä. Kulttuuriperintö nousi vuonna 2018 ensimmäistä kertaa teemavuoden aiheeksi.

Keskustelu kulttuuriperinnöstä on yhä ajankohtaisempaa


Euroopan unionin tasolla vuotta pidetään menestyksenä, ja komissio on sitoutunut lukuisiin jatkotoimiin. Komissio kannustaa jäsenmaita laatimaan omia kulttuuriperinnön kansallisia strategioitaan.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmaan sisältyvä valtioneuvoston kulttuuriperintöstrategia voi viedä teemavuoden perintöä eteenpäin, ja se on oiva osoitus Suomen aktiivisuudesta myös meneillään olevaa EU-puheenjohtajuuskautta ajatellen.

Keskustelu kulttuuriperinnöstä, eurooppalaisuudesta ja arvoista on koko ajan ajankohtaisempaa. Suomi liittyi teemavuoden aikana Eurooppalainen kulttuuriperintötunnus -ohjelmaan (European Heritage Label). Ohjelmaan liittyminen tarjoaa hyvän mahdollisuuden jatkaa arvokeskustelua ja tuoda siihen uusia näkökulmia.

Tutustu loppuraporttiin: http://www.kulttuuriperintovuosi2018.fi/fi/teemavuoden-loppuraportti 
Kommentit

Viihdettä, taidetta ja lähiympäristöä – Nuorten maailma näkyy kilpailutöissä

28/5/2019

Kommentit

 
Toista kertaa koko Euroopan laajuisena järjestetyssä Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailussa lapset ja nuoret kertoivat omia tarinoitaan viihteestä ja taiteesta. Suomen osakilpailussa tuomaristo valitsi viisi parasta työtä sekä alle 12-vuotiaiden että 12–18-vuotiaiden kilpailusarjassa. Näiden kymmenen kilpailutyön tekijät ovat Iistä, Kauhajoelta, Lahdesta, Paimiosta, Paraisilta, Porista ja Tammelasta.

Kulttuuriympäristön tekijät on osa eurooppalaista European Heritage Makers Week -kokonaisuutta. Suomen kilpailun 12–18-vuotiaiden sarjan viisi palkittua työtä lähetetään finaaliin, kisaamaan koko European Heritage Makers Week -tapahtuman palkinnoista.

Nuorten näkökulmia kulttuuriperintöön ja taiteeseen

Suomen Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun saapui tänä vuonna kilpailutöitä maalauksista videoihin ja näytelmistä sisustussuunnitelmiin. Tuomaristoa ilahdutti kilpailutöistä upeasti välittyneet lasten ja nuorten omat näkökulmat, kokemukset ja ajatukset elinympäristöstään.

Porista kymmenen parhaan työn joukkoon valikoitui peräti kolme työtä, jotka käsittelivät taiteen keinoin elämän peruskysymyksiä ja taiteen välittämiä tunteita. Kauhajokelainen Nora puolestaan pohtii työssään eurooppalaista kulttuuriperintöä elokuvan kautta ja paraislainen Minea nostaa esiin tyttöjen oikeudet oman huoneen sisustuksen kautta.

Raati arvosti myös kilpailutöistä välittyvää yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä. Äänekoskelaisen Sumiaisten koulun töissä esitellään Grimmin saduista tehtyä näytelmäprojektia ja tammelalaisen Maahisen päiväkodin työssä lapset rokkaavat Mummo-Rockin tahtiin.

Sekä 12–18 -vuotiaiden kilpailusarjan, että alle 12-vuotiaiden sarjan viisi parasta palkitaan kirjakaupan lahjakortilla.

Kansainvälinen tuomaristo valitsee kesän aikana kaikkien maiden European Heritage Makers Week -kokonaisuuteen osallistuneista töistä kymmenen inspiroivinta kuvaa tarinoineen ja kutsuu niiden tekijät syksyllä Strasbourgiin palkintomatkalle.

Eurooppalainen kilpailu on lähtöisin Suomesta

Kulttuuriympäristön tekijät on lasten ja nuorten kilpailu, joka kannustaa havainnoimaan, tutkimaan ja arvioimaan omaa lähiympäristöä.

Suomessa kilpailu on järjestetty vuodesta 2013 ja viime vuonna se järjestettiin ensimmäisen kerran Euroopan laajuisena. Kilpailun on kehittänyt Euroopan kulttuuriympäristöpäivien työryhmä, johon kuuluvat Suomen Kotiseutuliitto, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura, Opetushallitus, Museovirasto ja ympäristöministeriö.

Kilpailu on osa European Heritage Days -tapahtumakokonaisuutta, jota vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta 50 maassa. Päivien paikallisiin tapahtumiin osallistuu vuosittain 30 miljoonaa ihmistä. Suomessa päiviä juhlitaan nimellä Euroopan kulttuuriympäristöpäivät. Tarkoituksena on lisätä kulttuuriympäristön arvostusta. Suomessa juhlitaan vuonna 2019 sadoin tapahtumin teemalla Viihteen ja taiteen tiloissa.

Suomen tuomariston valitsemat kymmenen parasta
12–18-vuotiaat:
• ”From Seed to Mold”/Jenna, 17 vuotta, Pori, Satakunta
• ”Gladiator and the Colosseum”/Nora, 17 vuotta, Kauhajoki, Etelä-Pohjanmaa
• Maalaus”/Karoliina, 17 vuotta, Pori, Satakunta
• ”Minun huone”/Minea, 12 vuotta, Parainen, Varsinais-Suomi
• ”Tunne taiteessa”/Inka, 17 vuotta, Pori, Satakunta

Alle 12-vuotiaat:
• ”Mummo-Rock”/Ryhmä Korennot, Päiväkoti Maahiset, Tammela, Kanta-Häme
• ”Paras teatterinäytelmä”/Ahti, 9 vuotta, Paimio, Varsinais-Suomi
• ”Ronja Ryövärintytär”/Iita, 11 vuotta, Ii, Pohjois-Pohjanmaa
• ”Uljas räätäli ja muita Grimmin satuja”/Näytelmätyöryhmä, Sumiaisten koulu, Äänekoski, Keski-Suomi
• ”Ulkoilumaastot”/Sulo, 11 vuotta, Lahti, Päijät-Häme

Lue lisää:

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät: 
www.kulttuuriymparistopaivat.fi
European Heritage Makers Week: www.europeanheritagedays.com/European-Heritage-Makers-Week
Suomen kilpailutyöt: 
bit.ly/HeritageMakersFi, välilehdellä Visitor Book.
Twitter: @HeritageDaysFI
Facebook: www.facebook.com/EHDFinland
Kommentit

Koko Eurooppa juhlii viihteen ja taiteen tiloissa – Suomi näkyvästi mukana

9/5/2019

Kommentit

 
Viihteen ja taiteen tiloissa on Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teema Suomessa kuluvana vuonna. Juhlintaan voi osallistua yleisötapahtumissa pitkin vuotta.

Viihteen ja taiteen teemavuoden tapahtumat esittelevät taiteen ja viihteen tiloja, niiden eri muotoja, tekemista ja kokemista. Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumia järjestävät museot, koulut, yhdistykset, seurantalot ja monet muut tahot ympäri Suomen.

Kulttuuriperintöä juhlitaan ympäri Euroopan

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumiin osallistuu vuosittain jopa 30 miljoonaa ihmistä 50 maassa. Vaihtuvat vuositeemat nostavat esiin kulttuuriperinnön eri osa-alueita. Kuluvana vuonna Euroopassa juhlitaan teemalla Arts and Entertainment.

Kulttuuriympäristöpäivien tarkoituksena on lisätä oman lähiympäristön arvostusta ja vaalimista. Päiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Suomessa kulttuuriympäristöpäiviä koordinoivat ympäristöministeriö, Suomen Kotiseutuliitto, Museovirasto, Opetushallitus ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemaviikkoa vietetään tänä vuonna Suomessa 2.–8.9, mutta tapahtumia voi järjestää pitkin vuotta.

Lue lisää:

• www.kulttuuriymparistopaivat.fi
• www.europeanheritagedays.com  
• Facebook: www.facebook.com/EHDFinland
• Twitter: @HeritageDaysFI
#kulttuuriympäristöpäivät #altistukohtaamisille #viihteenjataiteentiloissa #EHDs
Kommentit

Marko Wahlström valittiin Salvuksen asiamieheksi

26/4/2019

Kommentit

 
Itä-Uudenmaan Rakennussuojelusäätiö Salvuksen hallitus on valinnut tuottaja–toimittaja
Marko Wahlströmin Salvus-säätiön uudeksi asiamieheksi.

– Wahlström on osoittautunut työssään kulttuuriympäristöä ja luontoa arvostavaksi
journalistiksi, jolla viestinnällisten taitojen lisäksi on myös järjestöllistä kokemusta, hallitus perustelee valintaa.

Salvuksen asiamiehenä hän keskittyy säätiön hallinnointiin ja yhteistyössä hallituksen
kanssa toiminnan kehittämiseen. Wahlström on valittu myös säätiön hallituksen
varajäseneksi.

Salvuksen neuvonta-arkkitehtinä jatkaa edelleen arkkitehti Erkki Saurama antaen ilmaista
rakennusperinnön vaalimiseen ja korjausrakentamiseen liittyvää neuvontaa koko itäisen
Uudenmaan alueella.

​Itä-Uudenmaan Rakennussuojelusäätiö Salvuksen hallituksessa toimivat puheenjohtajana
maakuntaneuvos Kimmo Kajaste (varalla asianajaja, varatuomari Olavi Kailari),
varapuheenjohtajana viestintäkonsultti Rolf Gabrielsson (varalla arkkitehti Erkki
Saurama
) museonjohtaja Marina Catani (varalla rakennustutkija Juha Vuorinen),
kiinteistönvälittäjä LKV, kauppatieteiden maisteri Antti Soivio (varalla johdon konsultti
Niklas Eklöf) sekä hallituksen puheenjohtaja Esko Viinikainen (tuottaja–toimittaja Marko
Wahlström
).
Kommentit

Salvus järjesti Euroopan kulttuuriympäristöpäivän tilaisuuden

17/9/2018

Kommentit

 
Picture

Euroopan kulttuuripäivän Salvus-tilaisuudessa puhuneet Rakennussuojelusäätiö Salvuksen puheenjohtaja (vas.), maakuntaneuvos Kimmo Kajaste, journalisti Maria Schulgin Loviisasta, museolehtori Hannele Tenhovuori Porvoon Museosta, Linnankosken lukion rehtori Kaisa Ryöppy, Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula ja kulttuurivaikuttaja Asko Jäntti Askolasta.

Salvus järjesti Porvoon Museon tiloissa perinteisen Euroopan kulttuuriympäristöpäivän tilaisuuden lauantaina 8.9. Tilaisuuden puhujien esitykset on koottu oheen.

Rakennussuojelusäätiö Salvuksen puheenjohtaja,
maakuntaneuvos Kimmo Kajaste:
​
Kulttuuriympäristö – yhteinen perintömme

:Salvus on jo vuosikymmenen ajan järjestänyt Euroopan Kulttuuriympäristöpäivän tilaisuuden. Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään joka syksy 50 maassa ympäri Eurooppaa ja niihin osallistuu vuosittain noin 30 miljoonaa ihmistä.

Teemavuodet ovat yhteisiä kaikille maille ja Euroopassa juhlitaan koko tämä vuosi 2018 teemalla European Heritage: The Art of Sharing, ”Osallisuus kulttuurperintöön”. 

Euroopan Unioni on siis nimennyt tämän vuoden Kulttuuriperinnön teemavuodeksi ja tämäkin tilaisuus liittyy näin suureen kokonaisuuteen samalla tavoin kuin suomalainen ja paikallinen kulttuuriperintö on osa eurooppalaista kulttuuriperintöä.

Kulttuuriympäristöpäivien kansallinen, tämänvuotinen suomalainen teema on ”Tunne perintösi, jaa tarinasi.”

Tänään teemasta ja omasta kulttuuriympäristö-ajattelustaan puhuvat ja tarinansa kertovat Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula,  askolalainen kulttuuripersoona ja Linnankoski-tuntija Asko Jäntti, Loviisan Wanhat talot -tapahtuman synnyttäjä, journalisti Maria Schulgin, Porvoon museon museolehtori Hannele Tenhovuori ja Itä-Uudenmaan suurimman, Linnankosken lukion rehtori Kaisa Ryöppy.

Jo nyt kiitollisena ajatuksistanne ja ajastanne toivotan teidät tervetulleiksi.
Samassa hengessä: Tervetuloa kaikille! Mukavaa, kun olette löytäneet tienne tänne keskelle Vanhaa Porvoota Porvoon museon Holmin taloon paljon nähneen Raatihuoneentorin varrelle.

Kiitän myös jo tässä vaiheessa museota ja mukana olosta ja puitteista. Tilaisuus päättyy yleisökeskusteluun.

Luontoihmisenä muistutan, että luonto on aina kaiken alku. Kulttuuriympäristöstä puhuessamme ja sitä kehittäessämme meillä ei ole lupa unohtaa yleisen ympäristönsuojelun merkitystä ja jatkuvaa, välttämätöntä toimintaa terveellisen ja turvallisen ympäristön puolesta. Näin olipa sitten kyseessä ihmisen toimin luonnon reunaehdoissa syntynyt kulttuuriympäristö tai alkuperäinen luonnonympäristö. Oma tuntemukseni kulttuuriympäristöön ponnistaa, kuten meillä kaikilla, kokemuksista, aistimuksistakin, menneestä ja tästä päivästä.

Kulttuuriympäristö, kulttuuriperintö leimaa suoraan ja välillisesti arkeamme ja identiteettiämme, käsitystä itsestämme.

Kulttuuri nivoo meidät monin sitein yhteisöön, johon tunnemme kuuluvamme ja jossa on identiteettimme perusta.

Kulttuuriperinnön vaaliminen ei siis ole mikään vähäinen asia!

Olen vuosien ajan Salvus-tilaisuuksissa ja muissa yhteyksissä esittänyt, että kunnissa, myös Porvoossa laaditaan kuntakohtainen inventointeihin perustuva kulttuuriympäristöohjelma. Kun siihen paneudutaan kaikilla tasoilla yhdessä asukkaiden kanssa, kytketään julkishallinto ja asukkaat ymmärtämään entistä paremmin aikajänteiden, hyvän ympäristön ja muun muassa rakennussuojelun merkitys hyvinvoinnillemme, jokapäiväisille elämämme puitteille.

Kuntakohtaisella kulttuuriympäristöohjelman laatimisella ja paneutumalla siihen kaikilla tasoilla yhdessä asukkaiden kanssa kytketään julkishallinto, ihmiset entistä paremmin ymmärtämään aikajänteiden, hyvän ympäristön ja muun muassa rakennussuojelun merkitys hyvinvoinnillemme, jokapäiväisille elämämme puitteille.

Tutkimuksin on osoitettu, että luonto ja hyvin ja harmonisesti toteutettu ja huolella vaalittu kulttuuriympäristö, yhdyskunta ovat hyvinvointitekijöitä kaikille ihmisille.
Ne ovat myös henkisesti ja taloudellisesti elinvoimatekijöitä kunnille, meille asukkaille yhteisöissämme.
Sanomattakin on selviö sen merkitys esimerkiksi Porvoossa matkailulle.

Alleviivaten muistutan, että kulttuuriperintömme kaikkinensa on myös vahvasti henkistä. Tavat, tarinat, ruoka, juhlat, taiteet, rakentamisen tavat, digitaaliset taltioinnit, kieli - mitä moninaisimmat asiat liittyvät kulttuuriperintöömme. Kulttuuriperintöä ja kulttuuriympäristöä vaalimalla me vahvistamme juuriamme ja siirrämme sitä yhdessä kohti huomista.

Kulttuuriperintö, olkoon se näkyvää, kuuluvaa tai vaikkapa digitaalista, on aina resurssi, voimavara. Kun panostetaan kulttuuriperintöön ja sen vaalimiseen, saavutetaan taloudellista ja taatusti myös henkistä ja viihtyvyyteen liittyviä hyötyjä.

Omalta osaltani mainitsen pari omaan kulttuuriperintööni liittyvää asiaa, jotka kertonevat osaltaan teemamme ulottuvuuksista, kenties yllättävistäkin.

Pienenä pojankoltiaisena sain toimia isäni iltaisin pitämän kirjanpitotoimisto Tositteen juoksupoikana. Vein tilikirjoja asiakkaille.

Yksi monista oli tämän torin varrella sijainnut Henrikssonin Leipomo. Rakennus on nykyisin nimetty ”Kappalaisentaloksi” näyttelytiloineen ja kahviloineen.  Talon yläkerrassa asui ”vanha rouva” Helmi Henriksson ja alakerrassa toimi omistamansa leipomo.

Koskaan en unohda sitä pullan ja leivän tuoksua, jonka juoksupoikana aina kohtasin noissa tiloissa. Samoin Porvoon Vanha kaupunki jätti jo tuolloin katuineen, kujineen ja taloineen pysyvät jälkensä nuoren pojan mieleen.

Toinenkin tuoksukokemus liittyy tämän toriaukeaman rakennuksiin. Ensimmäisessä ranta-aitassa toimi värjäämö. Värjärimestari August Poikonen oli silmissäni suuri ja merkittävä mies.

Ja ne värjäämön kemikaalituoksut seuraavat minua yhä. Lienevätkö kemialliset prosessit olleet tuohon aikaan kovinkaan ympäristöystävällisiä? Mutta kulttuuriperintö ja -ympäristö olivat aidot.

Ja lopuksi:  Kun ajetaan pyörällä tai vaikkapa autolla Porvoosta Kerkkoon tai Saksalan ja Askolan suuntaan, kannattaa katsoa Porvoonjokilaaksoa. Maisema on ihmisen muokkaamana kulttuuriympäristönä useassa kohdin silmää hivelevä. Hienoja näkymiä riittää kaikkialla Itä-Uudellamaalla. Kulttuuriperintö on yhteinen.

Puhujista:
​
Jukka-Pekka Ujula on toiminut Porvoon kaupunginjohtajan roolissa melko tarkalleen yhdeksän vuotta, sitä ennen muun muassa apulaiskaupunginjohtajana, kaupunginjohtajana pienemmässä kaupungissa, elinkeinoasiamiehenä ja –johtajana sekä maakuntaliiton hallintopäällikkönä. Hänen syntymäpaikkansa on  Rauma.

Helsingissä syntynyt askolalainen kulttuurivaikuttaja Asko Jäntti on jo pitkään asuttanut kirjailija Johannes Linnankosken ainoaa koskaan omistamaa taloa ”Toivolaa”. Talo, jota Jäntti on pieteetillä kunnostanut ja jossa hän on jo vuosia asunut, on ollut hänen kesäpaikkanaan syntymästään eli 1946 vuodesta asti. Jäntti on ollut pitkään mukana myös Salvus-rakennussuojelusäätiön toiminnassa ja on nyt valmis kertomaan tuntemuksiaan omasta kulttuuriperinnöstään, kenties myös sen vaalinnasta.

Maria Schulgin on toimittaja, joka on saanut ansioistaan muun muassa A-lehtien Journalistipalkinnon ja vuonna 2016 Svenska Kulturfondenin myöntämän Nylands svenska kulturfonds -palkinnon. Kohta parikymmentä vuotta Loviisassa asunut Schulgin on muun muassa Loviisan Wanhat Talot -tapahtuman ”äiti” ja keskeinen toimija
. Hän on toiminnallaan varmasti lisännyt ymmärrystä ja kiinnostusta historiallista kaupunkimiljöötä kohtaan ja inspiroineen asukkaita avaamaan kotejaan ja puutarhojaan. Varsinainen monitoiminainen, organisoija ja aktiivinen toimija kulttuurin saralla.

Museolehtori Hannele Tenhovuori Porvoon museosta on syntynyt 1970-luvulla Porvoossa ja muutamaa opiskeluvuotta lukuun ottamatta asunut koko elämänsä Porvoon seudulla. Hannele on meille tuttu esitelmöitsijä, historian valottaja, mediassa sattuvia kuvauksia ja haastatteluja antava alansa taitaja.

Linnankosken lukion, suurimman itäuusmaalaisen ja aluelukion rehtori ja liikuntatieteiden maisteri.
Kaisa Ryöppy on kotoisin Sorkamosta Kainuusta. Hän on tullut töihin Porvooseen Porvoon kaupungin terveydenhuolto-oppilaitokseen liikunnan lehtoriksi vuonna 1991 ja muuttanut Porvooseen vuonna 1994. Asunut Porvoossa siitä lähtien, vaikka olinkin töissä Loviisassa Myllyharjun koulun ja myöhemmin myös lukion rehtorina vuosina 2005–2014. Vuoden 2014 syksystä on toiminut Linnankosken lukion rehtorina.

Itä-Uudenmaan rakennussuojelusäätiö Salvuksen perustajajäsen ja puheenjohtaja Kimmo Kajaste on maakuntaneuvos, entinen päätoimittaja sekä viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö. Hän on myös pitkäaikaisin, nyt jo työnsä lopettanut, Porvoon kaupunginvaltuutettu. Monia luottamustehtäviä ja puheenjohtajuuksia kansallisissa, maakunnallisissa ja paikallisissa yhteisöissä. Ikänsä Porvoossa asuneena Helsingin Sanomien juhlapäivähaastattelussa nimettiin ”ikiporvoolaiseksi”.

Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula:
​
Kulttuuriympäristö vaatii aktiivista työtä

Olen toiminut kaupunginjohtajan roolissa melko tarkalleen yhdeksän vuotta ja sitä ennen muun muasa apulaiskaupunginjohtajana, kaupunginjohtajana pienemmässä kaupungissa, elinkeinoasiamiehenä ja –johtajana sekä maakuntaliiton hallintopäällikkönä. Syntymäpaikka on Rauma.

Suhde kulttuuriympäristöön: syntyperäisenä raumalaisena, Turussa opiskelleena ja jo hetken Porvoossa asuneena Suomen vanhimpien kaupunkien kulttuurihistoria ja erityisesti identiteetti ovat olennainen osa minua. Jossain määrin jopa niinkin, että esimerkiksi rakennushistoriallisesti rikas ympäristö ja vanhan kaupunkikulttuurin eri ilmentymät muodostuvat vaarallisesti itsestäänselvyyksiksi. Näinhän tietenkään ei ole, mistä voi vakuuttua muissa Suomen ja Euroopan nuoremmissa kaupungeissa vieraillessa. Kulttuuriympäristö – niin fyysinen kuin henkinen – ei säily ja kehity itsestään, vaan se vaatii luonnollisesti aktiivista työtä ja huomioimista yhteiskunnan jatkuvasti muuttuessa.

Itse koen, että vanhojen kaupunkien identiteettiin kuuluu olennaisesti ajallisen perspektiivin ymmärtäminen. On eri asia suunnitella ja kehittää kaupunkia, jos siihen ei liity vahvaa historiallista kerrostuksellisuutta ja sen tuomia mahdollisuuksia ja rajoitteita. Kulttuuriympäristö tulee nähdä yhä useammin mahdollisuutena. Usein omassa työssäni kohtaan tilanteita, joissa vaikkapa rakennetun ympäristön kaupunkikuvalliset arvot ja uuden rakentamisen kehitysajatukset kohtaavat. Yhteentörmäyksiltä ei voi aina välttyä.

Koen kuitenkin vahvasti, että kaupungin historiallisen kerrostuksellisuuden ei tule päättyä tiettyyn vuosilukuun, vuosisataan tai edes kaavamääräykseen. Kaupunki on tehty kaupunkilaiselle hyvää elämää varten, siksi sen täytyy kehittyä ajassa. Myös uutta luoden. Kun vanhaa ympäristöä osataan arvostaa, otetaan se olennaisena vahvuutena huomioon myös uutta rinnalle suunniteltaessa. Tämä pätee myös toisinpäin.

Tosiasiassa uusi luo usein myös mahdollisuuksia vanhan kulttuuriympäristön säilyttämiseen tarjoten erityisesti taloudellisen yhtälön toteutukseen lisää mahdollisuuksia. Ikävää on, jos esim. hyvässä tarkoituksessa tehty suojelu johtaa itse suojeltavan kohteen tulevaisuuden kannalta joko mahdottomaan tai epätarkoituksenmukaiseen lopputulokseen. Hyvä rakennetun kulttuuriympäristön suojelu ja kehittäminen tarjoaa aina mahdollisuudet myös kestävään toiminnalliseen ja taloudelliseen yhtälöön. Tämä pätee niin yksityisiin kuin myös julkisiin toimijoihin.

Porvoo on eurooppalaista kulttuuriympäristöä parhaimmillaan. Vanhaa, omaleimaista ja kehittyvää kaupunkia sekä elävää kaupunkielämää. Kaikki rakennusaineet hyvän kulttuuriympäristön säilyttämiselle ja erityisesti kehitykselle ovat olemassa - jos itse ne haluamme käyttää. Ja me tietenkin haluamme.

Journalisti Maria Schulgin:
Talo ennen mua syntynyt myös jälkeheni jää

Kun muutin Loviisaan 2000-luvun alussa, minua ei vetänyt sinne viehättävän pikkukaupungin charmi, vaan se, että sain merenrantatalon vajaan kilometrin päässä keskustan palveluista samalla hinnalla kuin hikisen yksiön Helsingin Kalliosta.

Silloinen ydinvoimakaupungin brändi vähän arvelutti, mutta toisaalta olin viettänyt kesäni Sarvisalossa joditabletit lääkekaapissa.

Liityin Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliikkeeseen, joka taisteli tuohon aikaan Almintalosta – nyttemminhän se on remontoitu mielenkiintoiseksi kulttuurikeskukseksi.

Kun yhdistyksen piirissä heräsi ajatus järjestää akateeminen seminaari itäuusmaalaisesta rakennuskannasta, ehdotin, että avaisimme samalla myös vanhojen loviisalaistalojen ovet, esiteltäisiin niissä asumista ja niiden perinnekorjausta: järjestettäisiin tavallaan vanhojen talojen asumismessut. Ja tuota pikaa, kun kuljin talosta taloon kertomassa ideasta, avasin oven itselleni aiemmin tuntemattomaan, mutta kiehtovaan maailmaan.

Ensimmäinen vanhojen talojen tapahtuma vuonna 2005, alkuperäiseltä nimeltään Wanhassa Wara Parempi, toteutettiin talkoovoimin ja pääosin lainarahoilla.

Tuhannet ihmiset täyttivät Loviisan keskustan kadut – ruuat loppuivat ravintoloista, rahat pankkiautomaateista.

Monet ihmettelivät sitä, miten tällainen tapahtuma sai niin suuren suosion, ilman ainuttakaan maksettua mainosta.

Minä en ihmetellyt.

Olen ammatiltani toimittaja. Työnkuvaani oli kuulunut vuosien ajan oman lehden ”myyminen”.  Se tarkoittaa trendien ennakointia, niin kansikuvaihmisten kuin muidenkin ilmiöiden kohdalla. Olin lisäksi matkustanut ympäri maailmaa tehden juttuja eri maista, pääteemana aina se, mikä kussakin paikassa oli sellaista, mitä ei muualla ole, sellaista, jonka takia juuri sinne kannattaisi tulla.

Tunsin koti- ja sisustuslehtien päätoimittajat ja myin heille ideani: nyt olisi mahdollisuus päästä – ensimmäisen kerran Suomessa ja oikeastaan koko maailmassa! – kylään kymmeniin asuttuihin koteihin, nähdä miten yli satavuotiaissa taloissa oikeasti eletään. Niinpä lukuisat aikakausi- ja sanomalehdet julkaisivat jo ennakkoon juttuja eri taloista – ja jutun yhteydessä kerrottiin myös tapahtumasta.

Toimin kymmenen vuoden ajan vanhojen talojen tiedottajana. Kirjoitin ja kuvasin ”messulehdet”. Olin LWT:n tuottaja ja taiteellinen johtaja.

Linnankosken lukion rehtori Kaisa Ryöppy:
​
Porvoo on oma kulttuuriympäristöni

Ensimmäinen kosketukseni Porvooseen tapahtui joskus 11–12-vuotiaana, kun ajoin enoni kyydissä Porvoon läpi matkalla Mäntsälästä Kotkaan. Ihastuin välittömästi näkymään ranta-aitoista ja Tuomiokirkosta. Enoni huomasi tämän ja pysähdyimme hetkeksi, jotta saatoin ostaa matkamuistoksi postikortit kirkosta ja punaisista ranta-aitoista. Kortit ovat vieläkin tallessa lapsuudenkodissani. Muistan ajatelleeni silloin, että Porvoo oli sen kokoinen ja sen oloinen kaupunki, jossa voisi hyvinkin asua.

Seuraavan kerran tulinkin Porvooseen työhaastatteluun 1990-luvun alussa. Sain täältä viran ja parin ensimmäisen työvuoden jälkeen muutimme perheemme kanssa Porvooseen vuonna 1994 ja olen asunut täällä siitä lähtien. Töissä kävin välillä kymmenen vuotta naapurissa Loviisan puolella (vuodesta 2005 vuoteen 2014), mutta koti on ollut Porvoossa.

Porvoo kulttuuriympäristönä on todella runsas ja monipuolinen. Historian havina näkyy konkreettisesti eri puolilla. Linnamäen vallihaudat sekä Loviisan bastionit Rosen ja Ungern tai Svartholman linnoitus, Porvoon vanha kaupunki että Loviisan Suolatorin ympäristö ovat varsin eläviä historiankirjoja. Tänä kesänä kuulin tarinan ulkomaalaisesta, joka oli ihastuneena kuvannut, kuinka Porvoon vanhassa kaupungissa on ihmisiä palkattu muka asumaan niissä vanhoissa taloissa. Tätä voi ulkomaalaisen cityihmisen olla vaikea ymmärtää todeksi.

Täällä osataan arvostaa vanhaa ja se on minun mielestäni hienoa. Kuljen paljon ulkona luonnossa ja monta kertaa olemme ystävieni kanssa keskustelleet siitä, kuinka meidän pitää muistaa huomata ja arvostaa sitä, miten hienossa maisemassa me saamme täällä liikkua. Usein tämä keskustelu käydään silloin, kun melomme jokea alas. Kaupunkinäkymä joelta vanhaan kaupunkiin on käsittämättömän tunnelmallinen. Samoin reitti Sahasaarten kanavan läpi. Kävelen usein Hamarin rannassa. Kun sieltä katselee Sahasaaria, on vaikea kuvitella sitä rakennusten ja ihmisten määrää, mikä saarissa on vuosisata sitten ollut. Eikä sitä varmaan uskoisikaan, ellei olisi olemassa kuvia todisteena.

Hamarin rantareitti itsessään on näkemisen arvoinen sitä reunustavien vanhojen talojen, toisaalta meren ja kallioiden ja metsien puolesta. Ajan itse mielelläni pyörällä rantatietä pitkin kaupunkiin, vaikka matka onkin pitempi ja hitaampi sitä kautta. Maisemat ovat niin upeat. Sielu lepää jokimaisemaa katsellessa.

Liikun siis paljon Hamarin ja Haikkoon suunnalla, ja siellä on monta Albert Edelfeltin työtä esittelyssä. On ollut hieno keksintö laittaa Edelfeltin kuvia luontoon maalausten syntysijoille. Se on loistava tapa esitellä, kuinka maisema on reilun vuosisadan aikana muuttunut. Ja tietysti näin tutustuu myös Edelfeltin taiteeseen.

Porvoolla onkin upea historia taiteen ja sivistyksen kaupunkina. Henkisen kulttuurin, sivistyksen kasvuun on Porvoolla ollut aikaa vuosien kuluessa. Runebergit, Johan Ludwig ja myös vaimonsa Fredrika nousevat esille vaikuttavimpina hahmoina Edelfeltin ohella. Myös kuvanveistäjät, Runebergien poika Walter sekä Ville Vallgren on mainittava tässä yhteydessä.

Porvoolaiset koululaiset tutustuvat Runebergiin jo nuorina, kun jo päiväkotilapset vierailevat Runebergin talossa. Suomen kansallisrunoilija tulee porvoolaisille lapsille tutuksi aivan eri tasolla kuin muualla Suomessa. Näiden taiteilijoiden, runoilijoiden ja kirjailijoiden vaikutus sivistyksen kasvuun, kielen ja koulutuksen kehitykseen on konkreettisesti nähtävissä Porvoossa. Näin päästään tietysti Johannes Linnankoskeen, kirjailijaan ja aikansa yhteiskunnalliseen vaikuttajaan, joka tunnetaan myös Linnankosken lukion perustajana ja jonka nimeä lukio nykyisin ylpeänä kantaa.

Kun puhutaan omasta kulttuuriympäristöstä, minun on luonnollisesti tällä hetkellä puhuttava myös lukiosta. Linnankosken lukio on itsessään monipuolinen kulttuuriympäristö ja tietysti se on myös kulttuurikasvattaja porvoolaisille nuorille. Meillä on Lilussa keväisin kulttuuripäivä, jonka anti vaihtelee vuosittain, mutta silloin kattaus sisältää yleensä elokuvaa, musiikkia, taidenäyttelyitä ja taiteen tekemistä, luontoretkiä, museovierailuja, kirjallisuutta, draamaa, sirkusta, kansainvälisyyttä vaihto-oppilaskokemusten merkeissä ja melkeinpä mitä vaan kulttuuriin voi laskea.

Kulttuuripäivä on toki vain yksi päivä, mutta Lilussa harrastetaan kyllä kulttuuria ympäri vuoden. Musiikinopettajamme tekee loistavaa työtä ja saa opiskelijat innostumaan musiikin tekemisestä, soittamisesta ja esittämisestä. Draaman projekteja tehdään myös vuosittain, yleensä yhdessä musiikin kanssa. Hienoin itse kokemani produktio on ollut musikaali Seili puolentoista vuoden takaa. Historiallinen kertomus Seilin saaren tapahtumista.

Yhteistyö tanskalaisen Haslevin lukion kanssa tuo uusia ulottuvuuksia. Teatteripainotteisen lukion ammattilaisohjaajan kanssa yhteistyössä toteutetaan modernia teatteria käyttäen apuna myös paljon audiovisuaalista tekniikkaa. Nämä ovat kokemuksia opiskelijoillemme. Ne ovat todella hienoja kokemuksia myös katsojille.

Lukiolla tehdään vuosittain lukuisia tasokkaita kuvataidediplomeja. Varmaan myös kaupungin taidekoulun laadukas työ on yksi vaikuttava tekijä opiskelijatöiden korkeaan laatuun.

Kaiken kaikkiaan lukion opettajat tekevät erinomaista työtä opiskelijoiden sivistämisessä. Lukion opettajat luovat sivistynyttä ilmapiiriä. Muistan, kun olin aivan ensimmäisiä päiviä Lilussa töissä viisi vuotta sitten, ja kuuntelin opettajien keskustelua kahvihuoneessa, aiheita ja mielipiteitä, ja ajattelin, että tällaista keskustelua opettajainhuoneessa tuleekin käydä.

Tvåspråkighet. Det var något helt nytt för mig. Men det var också något som jag var mycket nyfiken om. Jag är hemma från Sotkamo i Vuokatti, som är ett helt finskspråkigt område. Jag har alltid tyckt om språk, också om svenska språket. Därför var jag lite besviken att se, hur många skolelever också på tvåspråkiga områden inte tycker om att studera svenska. Det var det samma sak för mina egna barn också. Pojkarnas "famo" har varit helt svenskspråkigt och så har pojkarna svenskspråkiga kusiner, men trots detta har de haft inget intresse till det svenska språket.

Suomenruotsalaisuus on yksi Porvoon seudun kulttuurillinen rikkaus. Saaristolaisuus ja luonto vaatisivat oman osuutensa tässä puheenvuorossani kulttuuriympäristöstä. Ne ovat kuitenkin niin itsestään selviä ja tietyllä tavalla tuttuja asioita porvoolaisille, että (ajanpuutteen vuoksi) haluan nostaa esille pari muuta porvoolaista erittäin hienoa kulttuuritekijää.

Tutustuin Porvoonseudun musiikkiopistoon rehtoriopintoja tehdessäni. On todella hienoa, että täällä pääsee orkesteriin soittamaan hyvinkin vähäisellä kokemuksella. Isoisä ja lapsenlapsi samassa kokoonpanossa, molemmat suhteellisen aloittelijoita.. Olen myös ollut seuraamassa Helsingissä Musiikkitalolla Uudenmaan musiikkiopistojen ja FIBO:n yhteiskonsertteja. Mielettömän upeita kokemuksia sekä katsojille että nuorille muusikoille. Konserttitarjonta on muutenkin Porvoossa erittäin hyvällä tasolla, suurelti musiikkiopiston ansiosta. Olen hyvilläni Taidetehtaan rakentamisesta.

Porvoon Tanssikouluissa tehdään hienoa työtä. Haluaisin kuitenkin korostaa erityisesti poikien tanssin osuutta Porvoossa. Minulle oli elämys nähdä viime keväänä tanssikoulun loppunäytöksessä kaksi 14–15-vuotiasta poikaa, jotka tanssivat tavallaan duettoa nykytanssiesityksessä. Ja kyseessä olivat aivan tavalliset breikkiä harrastavat pojat, ei mitään Billy Ellioteja. Kehollisen ilmaisun kulttuuri on ottanut valtavia harppauksia poikien parissa. Porvoossa.  

Niin – Porvoon ja lähiympäristön tarjonta on yltäkylläistä. Tässä olen raapaissut vain pintaa, niitä asioita, jotka ovat itselleni lähimpiä. Monet taidegalleriat (ehkä pitää vielä mainita erikseen Poju Zabludowiczin kokoelma) ja museot olisivat vielä ansainneet oman osuutensa. Mutta minun on vaikea kuvitella monipuolisempaa kulttuuriympäristöä – mitä tästä enää puuttuu?
Kommentit

Salvus-tilaisuus lauantaina 8.9. – Kulttuuriympäristö, yhteinen perintömme

27/8/2018

Kommentit

 
Picture
Itä-Uudenmaan Rakennussuojelusäätiö Salvus järjestää Euroopan Kulttuuriympäristöpäivän tilaisuuden Porvoossa lauantaina 8.9. Tilaisuus alkaa Porvoon museon Holmin talossa keskellä Vanhaa-Porvoota Raatihuoneentorin varrella kello 13.

Tänä vuonna kulttuuriympäristöpäivien kansallinen teema on ”Tunne perintösi, jaa tarinasi.” Salvus-tilaisuudessa ”Kulttuuriympäristö-yhteinen perintömme” vuoden teemasta ja omasta kulttuuriympäristö-ajattelustaan puhuvat Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula, askolalainen kulttuurivaikuttaja Asko Jäntti, Loviisan Wanhat Talot -tapahtuman synnyttäjä, journalisti Maria Schulgin, Porvoon museon museolehtori Hannele Tenhovuori ja Itä-Uudenmaan suurimman lukion, Linnankosken lukion rehtori Kaisa Ryöppy.

Johdantopuheenvuoron käyttää rakennussuojelusäätiö Salvuksen puheenjohtaja, maakuntaneuvos Kimmo Kajaste.  Hän uskoo, että kulttuuriympäristömme merkitys meille kaikille valottuu monella eri tavalla puhujien painotuksina ja omakohtaisina tarinoina ja näkemyksinä.

Tilaisuus on maksuton ja sen kestoksi on arvioitu 1,5 tuntia.

Kommentit

Kimmo Kajaste: Rakennussuojelua tarvitaan identiteetin vahvistamiseksi

22/3/2018

Kommentit

 
Picture
Huolella toteutettu kulttuuriympäristö, harmoninen maisema ja kaupunkikuva ovat voimavara innovaatioiden ja uusien ideoiden synnyttämisessä. Ne ovat myös asukkaiden viihtyvyystekijä. Tutkimuksin on myös osoitettu, että kulttuuriympäristöllä, rakennusperinnöllä ja historiallisella rakennuskannalla on myönteinen vaikutus alueen tulonmuodostukseen.

Rakennussuojelullisten ja taloudellisten arvojen ei tarvitse olla keskenään ristiriitaisia, mieluummin päinvastoin.

Minulla oli ilo olla toisena puhujana Euroopan rakennusympäristöpäivän valtakunnallisessa avajaistilaisuudessa Helsingissä vuonna 2009 yhdessä silloisen asuntoministeri Jan Vapaavuoren kanssa.

Jo tuolloin esitin, että kussakin maamme kunnassa laadittaisiin suunnittelua, kaavoitusta ja päätöksentekoa helpottavat sekä tietysti rakennussuojelua edistävät kulttuuriympäristöohjelmat. Tuo ohjelma luo myös hyvän pohjan kestävälle ja järjestelmälliselle varainkäytölle, osin perustan myös korjausrakentamiselle.

Itä-Uudenmaan rakennussuojelusäätiö Salvus ja itse monesti esitelmöitsijänä olemme jo vuosikymmenen ajan toistuvasti esittäneet tuon inventointeihin perustuvan, valtuustossa hyväksyttävän asiakirjan laatimista Porvoossa ja muissa Itä-Uudenmaan kunnissa.

Porvoossa ei esitykseen ole toistaiseksi tartuttu. Tällä hetkellä aiheesta on tosin esityksiämme mukaillen tehty valtuustoaloite.

Alueen oma identiteetti ja tunnistettavat paikalliset piirteet vahvistavat aluetaloutta ja asukkaiden kiinnittymistä alueelle, juurtumista.

Kun kaupungilla, kunnalla on selkeä oma identiteetti, se on paikka, jonka asukkaat kokevat yhteisesti omakseen ja johon he haluavat kuulua.

Kulttuuriympäristö on voimavara

Identiteetti ja paikan henki syntyvät ajan myötä, mutta asiaa auttaa, kun jo aluetta suunniteltaessa ja rakennettaessa lähtökohdaksi otetaan alueen ne ominaisuudet, jotka tekevät siitä erityislaatuisen ja erottavat sen muista alueista. Näitä ovat monet luonnon- ja kulttuuriympäristön piirteet, vanhat rakennukset sekä tietysti paikan historia ja aikaisempi käyttö.  

Historiallisen jatkuvuuden vaaliminen myös rakennussuojelun keinoin tuo ympäristöön pysyvyyttä ja sitä kautta turvallisuudentunnetta. Maisemamme, myös kaupunkikuvamme, on kokonaisuus, jossa historia ja nykypäivä kohtaavat.

Kulttuuriympäristö on toisaalta uusiutumaton voimavara, toisaalta se uusiutuu ja kehittyy jatkuvasti.

Historian jatkuvuus ja ympäristömme kerroksisuus on syytä aina ottaa huomioon suunnittelussa, rakentamisessa ja suojelutoimissa. Jokainen kerrostuma on viesti tulevaisuuteen!

Kyse on aikajänteistä, historian merkityksen oivaltamisesta ja samalla arvoistamme ja yhteisöllisyydestämme.

On syytä muistaa, että maamme rakennuskannasta peräti yli 80 prosenttia on pystytetty vasta toisen maailmansodan jälkeen. Itä-Uudellamaalla on laskettu, että vain 5 prosenttia rakennuksista on ajalta ennen 1920 ja viisitoista prosenttia rakennettu ennen vuotta 1940.

Kulttuuriympäristö kiinnekohtineen, lähiympäristö ja elämämme jatkuva, pysyvä vuorovaikutussuhde luontoon ovat tärkeä osa suomalaista ja jokaisen suomalaisen identiteettiä.  Ja ihminen tarvitsee juuria ollakseen minä - oma eheä yksilönsä ja ollakseen suvaitseva ja ymmärtävä, henkisesti hyvinvoiva.
 
Aikajänne kuuluu erottamattomasti kokemusmaailmaamme; myös maiseman ja rakennusperinnön vaalintaan. Tämä myös velvoittaa meitä.

Kyse on kokonaisuudesta

Rakennussuojelussa ja rakennetun ympäristön kehittämisessä on kyse myös maisemasta ja maisema-alueista. Luonto on tässäkin kaiken lähtökohta. Luonnon tarjoamat mahdollisuudet ovat se kivijalka, jonka varassa kulttuuriympäristöä vaalimme ja myös rakennussuojelua edistämme.

Esteettisyys ja eheyden kaipuu on olennainen osa ihmismieltä. Tavoitteenamme on luoda maisemaan, arjen ympäristöön harmoniaa ja kauneutta sekä terveellisyyttä ja turvallisuutta. Kulttuuriympäristöllä on keskeinen merkitys ihmisen identiteetille ja viihtyvyydelle.

Rakennusperinnöstä ja kulttuuriperinnön kunnioittamisesta, vaalimisesta ja niistä jatkuvasti huolehdittaessa on syytä muistaa, että rakennetun ympäristön ja yksittäisen rakennuksen säilyminen, tulevaisuuden turvaaminen on vahvasti omistajan asia.

Rakennussuojelu ja kulttuuriympäristöistä huolehtiminen on aina pitkäkestoista ja pitkäjänteistä toimintaa. Kun tätä työtä yhdessä tehdään, hoidetaan suhdettamme menneeseen esivanhempiemme kulttuuriperintöön ja samalla vahvistetaan identiteettiämme ja luodaan kuntayhteisölle elinvoimaa.

Hyvin hoidettu, viihtyisä ja turvallinen elinympäristö on kunnan vetovoimatekijä ja kertoo paljon kunnan oman toiminnan arvoista ja ympäristön merkityksen arvostamisesta. Hyvä asuinympäristö on kaupungille ja kunnalle kilpailuetu.

Kulttuuriympäristömme, rakennettu ympäristö, jossa on tallella ajan henki ja kunkin aikakauden jälki on alueellisen ja paikallisen menestyksen tärkeä perusta.

On muistettava, että mikä rakennetussa ympäristössä kerran revitään, tuhotaan, sitä ei enää ole.

Eri yhteyksissä olen aina painottanut, että hyvä kulttuuriympäristö tukee asukkaiden viihtyvyyttä, uusien elinkeinojen syntymistä ja vanhojen kehittymistä sekä alueiden omiin vahvuuksiin perustuvaa kehittämistyötä ja esimerkiksi matkailua.

Olemassa olevan rakennuskannan, infrastruktuurin ja kulttuurimaisemien hyvä hoito on myös kestävän kehityksen perusta.

Mielestäni kunkin kunnan jäsenet, asukkaat, yhteisöt ja yritykset ovat oman elämänympäristönsä asiantuntijoita. Vuorovaikutus, tiedon saatavilla olo ja avoin kommunikaatio ovat olennainen osa yksilön ja yhteisön toimintaa, yhdyskuntasuunnittelua ja myös kulttuuriympäristön vaalintaa, jossa rakennussuojelu on yksi keskeinen ulottuvuus.

Suojelussa eivät suunnittelijat ja viranomaiset saa sortua sellaisiin ohjeisiin ja määräyksiin, jotka koetaan kohtuuttomiksi ja jotka karkottavat muut toimijat henkisesti ja asiallisesti poispäin tuiki tärkeästä rakennussuojelusta.

Yhteisestä ympäristöstä on yhdessä pidettävä huoli ja yhteistyössä sitä vaalittava oli kyse sitten luonnonympäristöstä, rakennussuojelusta tai ihmisen toimin syntyneestä kulttuuriympäristöstä.
Kimmo Kajaste,
Itä-Uudenmaan rakennussuojelusäätiö Salvuksen puheenjohtaja,
maakuntaneuvos

Rakennussuojeluajatelmia (Kimmo Kajaste)
  • Arvot ja asenteet ratkaisevat rakennussuojeluperintömme siirtymisen tuleville polville.
  • Tunne ja hyväksy historia.
  • Kunnioita kulttuurihistoriallisia arvoja.
  • Arvosta kokonaisuutta, maisemaa ja kaupunkikuvaa.
  • Vahvista omaa ja muiden identiteettiä viisaalla rakennussuojelulla.
  • Muista viherympäristö.
  • Ymmärrä omaleimaisuuden, ihmisen mittakaavan merkitys.
  • Jos voit säästää – säästä.
  • Alkuperäisyys kunniaan kunnostuksessa, korjausrakentamisessa.
  • Sisätilat ja huonejaot ovat vanhassa osa rakennusperintöämme.
  • Käytä oikeita materiaaleja ja rakennustekniikkaa.
  • Hyödynnä ammattitaitoa suunnittelussa, toteutuksessa.

Ajatelmat on esitetty Salvuksen ja virolaisten rakennussuojelijoiden  yhteisen ”Vana maja” -nimisen Interreg-projektin seminaarissa Tallinnassa vuonna 2006.
Kommentit

Salvus otti kantaa Vanhan-Porvoon rakennustapaohjeistoon

8/2/2018

Kommentit

 
Itä-Uudenmaan Rakennussuojelusäätiö Salvus toteaa, että Porvoon vanhan kaupungin miljöön ja kaupunkikuvan turvaamiseksi tarvitaan ohjeistusta.

Nyt lausunnolla olevasta rakennustapaohjeistosta Salvus kiinnittää vakavaa huomiota siihen, että se sisältää huomattavan joukon kieltoja, määräysiä ja tiukkoja sääntöjä.

Salvus esittää, että ohjeistoa kehitetään joustavampaan suuntaan niin, että kiinteistön omistajien, käyttäjien ja asukkaiden kanssa valvovalla viranomaisella on mahdollisuus etsiä kaikkia osapuolia tyydyttäviä ratkaisuja.
Kommentit
<<Edellinen

    Salvus tiedottaa

    Ajankohtaisia asioita

    Arkisto

    lokakuu 2021
    syyskuu 2021
    syyskuu 2020
    heinäkuu 2020
    huhtikuu 2020
    tammikuu 2020
    joulukuu 2019
    syyskuu 2019
    elokuu 2019
    heinäkuu 2019
    saattaa 2019
    huhtikuu 2019
    syyskuu 2018
    elokuu 2018
    maaliskuu 2018
    helmikuu 2018
    syyskuu 2017
    elokuu 2017

    Kategoriat

    Kaikki
    Sähkeet

Picture
Rakennusneuvonta:
Arkkitehti Kai Andersson
040 534 1894



​​Asiamies:
Marko Wahlström
0400 434 529
​salvusrakennussuojelusaatio@gmail.com
  • SALVUS
  • HISTORIAA
  • RAKENNUSNEUVONTA
  • HALLITUS
  • YHTEYSTIEDOT
  • AJANKOHTAISTA
  • PUHEET JA ARTIKKELIT
  • LINKKIVINKIT
  • SÄÄNNÖT
  • SALVUS-PALKINNOT