Tänä vuonna kulttuuriympäristöpäivien vuositeema kannustaa ylittämään rajoja monin tavoin. Rajoja ylittämällä ja kynnyksiä madaltamalla yhä useammalla on mahdollisuus päästä osalliseksi kulttuuriperinnöstä. Kuvassa Loviisanjokea Garnisonin kaupunginosassa, jossa joki on osa rakennettua kulttuuri- ja luontopolkua. Kuva: Marko Wahlström ITÄ-UUSIMAA Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään 50 eri maassa, Suomessa erityisesti 6.–12.9.2021. Suomessa kulttuuriympäristöpäivien teema on ”Rajaton ja avoin”.
Itä-Uudenmaan Rakennussuojelusäätiö Salvus painottaakin päivien kannanotossaan jokaisen mahdollisuuksia pitää mielensä avoinna ja kokea kaikkien saavutettavissa oleva kulttuuriympäristönsä omalla tavallaan. – Itäinen Uusimaa on kulttuuriympäristöltään rikas ja omaleimainen. Kulttuuriympäristömme on kokonaisuus, jonka vaaliminen ja ylläpito on arvokasta. Sen pysyvyys, arvo ja viihtyisyys syntyvät ihmisten toimista. Kulttuuriperintömme on hyvinvoinnin lähde ja myös jokaisen ihmisen, kunnan ja yhteisön voimavara. Sukupolvien myötä syntynyt kulttuuriympäristö on identiteettimme osa ja perusta lisäten samalla yhteenkuuluvuutta. Lähiympäristön arvo ja merkitys on hyvä oivaltaa. Me elämme siinä. – Yhteisen kulttuuriympäristömme hyvä hoito tukee myös kestävän kehityksen tavoitteita ja vähentää ilmastokuormaa. Oman ympäristön eriaikaisten ja erilaisten kerrostumien hoito on suojelua. Sillä edistetään rakennusten, ympäristön, maiseman ja muinaismuistojen säilymistä ja varmistetaan kulttuuriympäristön säilyminen jälkipolville. Kulttuuriympäristöohjelmat kuntiin Itä-Uudenmaan Rakennussuojelusäätiö Salvus on pitkään ja toistuvasti esittänyt, että itäisellä Uudellamaalla kukin kunta laatisi oman kuntakohtaisen kulttuuriympäristöohjelman. – Kulttuuriympäristön suunnitelmallinen ylläpito ja kehittäminen lisäävät alueiden elinvoimaa ja viihtyisyyttä, toteuttavat kestävää kehitystä sekä ylläpitävät kansallisomaisuuden arvoa. Kulttuuriympäristö on merkittävä kulttuurinen, taloudellinen, sosiaalinen ja ekologinen voimavara, elinvoimatekijä ja uuden toiminnan mahdollistaja. – Huolella ja eri yhteistyötahojen kanssa laadittu, inventointeihin perustuva kuntakohtainen kulttuuriympäristöohjelma on mainio tuki kaavoitukselle ja päätöksenteolle. Se luo hyvän lähtökohdan myös järjestelmälliselle varain käytölle sekä luonnollisesti rakennusperinnön, kulttuurimaisemien ja muinaisjäännösten hoidolle. >> Euroopan kulttuuriympäristöpäivistä voi lukea lisää tästä
ITÄ-UUSIMAA Kulttuuriympäristöpäivät nostaa esille yhteistä kulttuuriperintöä monenlaisilla paikallisten järjestäjien tapahtumilla. Tänä vuonna kulttuuriperintöä esitellään myös lukuisin verkkonäyttelyin, omatoimitapahtumin ja kampanjoin, joihin kuka vain voi ottaa osaa, mistä päin tahansa.
Kulttuuriperintöön voi tutustua myös etsimällä omalta lähiseudulta kiinnostava kohde ja vierailemalla siellä oman porukan kesken. Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään tänä vuonna 6.–12. syyskuuta. Ovet auki kulttuuriperintöön – lähellä, verkossa ja omatoimisesti Tänä vuonna kansallisen Rajaton ja avoin -teeman myötä Euroopan kulttuuriympäristöpäivillä ylitetään rajoja ja tutustutaan avoimesti kulttuuriperintöön – niin pienimuotoisissa lähitapahtumissa, verkossa kuin omatoimisesti. Rakennusperintöön tutustaan avointen ovien tapahtumissa, kävelykierroksilla ylitetään aikakausia tutustuen paikalliseen historiaan ja verkossa avataan kulttuuriperintöä eri näkökulmista. Euroopan kulttuuriympäristöpäivät tarjoaa myös hyvän tilaisuuden tutustua oman lähiympäristön kulttuuriperintöön. Etsi kiinnostava kohde lähistöltä ja suuntaa sinne retkeilemään – retkitunnelmat voi jakaa sosiaalisessa mediassa tunnisteella #kulttuuriympäristöpäivät. Kulttuuriympäristöjä juhlitaan ympäri Euroopan Euroopan kulttuuriympäristöpäivien viettoon, englanniksi European Heritage Days, osallistuu vuosittain jopa 30 miljoonaa ihmistä 50 Euroopan maassa. Teemavuodet ovat yhteisiä kaikille maille ja Euroopassa juhlitaan tänä vuonna teemalla "Inclusive Heritage - Heritage for Everybody". Kulttuuriympäristöpäivien tarkoituksena on lisätä oman lähiympäristön arvostusta ja sen vaalimista. Suomen runsaat tapahtumat saavat kansallisen tapahtumakalenterin lisäksi Euroopan laajuista huomiota kansainvälisellä sivustolla www.europeanheritagedays.com. Päiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Suomessa kulttuuriympäristöpäiviä koordinoivat Museovirasto, Opetushallitus, opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Kotiseutuliitto, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura, Suomen museoliitto ja ympäristöministeriö. >> Päivän kaikki tapahtumat löytyvät täältä >> Kulttuuriympäristöpäivien verkkosivut löytyvät tästä >> Kulttuuriympäristöpäivien kansainväliselle sivustolle pääsee tästä PORVOO Porvoon museon vt. museonjohtajana, kokoelmapäällikkönä työskentelevä Juha Jämbäck on kutsuttu Itä-Uudenmaan Rakennussuojelusäätiö Salvuksen hallituksen uudeksi jäseneksi.
Jämbäck nimettiin hallituksesta eronneen Marina Catanin tilalle. Porvoon museon johtajana toiminut Catani jätti tehtävänsä museonjohtajana viime kesäkuussa. Salvus-säätiön hallituksessa puheenjohtajana jatkaa maakuntaneuvos Kimmo Kajaste, varapuheenjohtajana viestintäkonsultti Rolf Gabrielsson, taloudenhoitajana kiinteistönvälittäjä LKV, KTM Antti Soivio ja jäsenenä Askola-seuran varapuheenjohtaja Asko Jäntti. Hallituksen varajäseninä toimivat asianajaja, varatuomari Olavi Kailari, arkkitehti Kai Andersson, johdon konsultti NIklas Eklöf, rakennustutkija, FM Kirsi Toivonen ja tuottaja–toimittaja Marko Wahlström. |
Salvus tiedottaaAjankohtaisia asioita Arkisto
November 2023
Kategoriat |